Hladiny vodných tokov na východnom Slovensku stúpajú

23.07.2008 Celý región

Prešov 23. júla (TASR – V dôsledku pretrvávajúceho daždivého počasia zaznamenal dnes odbor správy vodných tokov Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) – odštepný závod Košice vzostup hladiny všetkých vodných ...
V utorok (22. júla) popoludní vyhlásil I. stupeň povodňovej aktivity na rieke Hornád pri obci Kysak v okrese Košice okolie. Od dnešných skorých ranných hodín trvá I. stupeň povodňovej aktivity na toku Šibská Voda v obci Kľušovská Zábava, okres Bardejov. Najvyšší vzostup vodnej hladiny zaznamenal dispečing SVP v Stropkove na rieke Ondava, ktorá za posledných päť hodín stúpla o 1,4 metra.
Ako dnes pre TASR uviedol Dušan Mydla zo SVP, vzhľadom na pretrvávajúce zrážky očakávajú vzostup hladín vodných tokov aj počas celého dnešného dňa.

Výraznejší vzostup hladín zaznamenali vodohospodári na horných tokoch v povodí Ondavy, Laborca, Tople a Torysy. "Prvé stupne povodňovej aktivity sme vyhlásili v Stropkove na Ondave, kde v noci za šesť hodín stúpla hladina vodného toku o 140 centimetrov, " uviedol dnes pre TASR vedúci odboru správy vodných tokov košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku Dušan Mydla. Dodal, že prvé stupne PA platia aj na Hornáde v Kysaku, Šipskej vode pri Bardejove, na Roňave pri Slovenskom Novom meste.
Stúpajúcu tendenciu majú aj vodné toky Uh, Latorica a Tisa. Ak sa zrážková činnosť presunie aj na Ukrajinu, očakávajú vodohospodári ďalšie stúpanie hladín aj na týchto tokoch.
"V prípade, že bude súčasný ráz počasia pokračovať v nadchádzajúcich dňoch, situácia sa môže výrazne zhoršiť. V súčasnosti však žiadna kritická situácia nenastala, " doplnil Mydla. Dodal, že pôdne podložie je už napité vodou a nestačí vsakovať prívaly dažďa. V najbližšom čase budú stúpať stredné toky uvedených riek a v nadchádzajúcich dňoch sa stúpanie hladín presunie aj na ich dolné časti.
 

Vyberte región